Вінницьку ікону Божої Матері внесли у календар Православної Церкви України

Розділ новин: 

22 листопада священний Синод Православної Церкви України ухвалив рішення внесення до календаря Православної Церкви України прославлених ікон Божої Матері, серед яких ікона, яка називається «Вінницька». Днем її шанування визначено 7 вересня (25 серпня ст.ст.).

Про це повідомляє пресслужба Вінницько-Барської єпархії Української Православної Церкви (ПЦУ).

 

 

Історія ікони була пов’язана з жіночим Рожецьким монастирем, що свого часу існував на Вінниччині: На початку XVIII століття у монастирі сталася пожежа, під час якої згоріла церква. На попелищі храму черниці віднайшли єдину ікону, що вціливши отримала назву «Врятована із пожежі Божа Матір», або ж «Рожецька ікона Божої Матері». Це і є першим письмовим свідченням про цю святиню.

Пізніше, у 1802 році, ікона була передана у Вінницький Благовіщенський жіночий монастир, а у 1845 р., з переведенням обителі у Браїлів, також була перенесена на нове місце, де перебувала до 1891 року. Коли знову повернулася у відроджену Рожецьку обитель.

Після революційних подій 1917 року, коли радянська влада масово знищувала Православ’я, сумна доля спіткала й Рожецьку пустинь. В довоєнний період вона була закрита. Лише під час німецької окупації з 1941 по 1942 роки чернече життя відновилось на короткий термін. За народним переданням, одного разу ігуменя доручила черниці протерти ікону. Остання в свою чергу виконала прохання. Після цього намісниця побачила, що образ нібито все рівно залишився брудним. Тоді вона викликала монахиню і вказала її на невиконання послуху, на що та відповіла, що вона все виконала. Аби дізнатись в чому річ вони підійшли до ікони і побачили, як святиня вкрита миром, немовби плаче. Сестри одразу ж відчули, що наближається щось невідворотне і тому вирішили полишити обитель та відправитись у Браїлів.

Так склалось, що після відходу монахинь в монастирі влаштували засідку підпільники. Коли ж сюди приїхали німецькі солдати, то вартовий з дзвіниці відкрив по них вогонь. Загарбники втекли, але через певний час повернулись та спалили вщент обитель. Подальша доля ікони на сьогодні складає велику загадку. Промислом Божим до нас дійшло дореволюційне фото самої ікони та два її списки. Саме на їх основі з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона, було реконструйовано іще один давній та шанований на Поділлі чудотворний образ.

Донедавна реконструйований список «Вінницької», як тепер вона стала іменуватися, ікони Пресвятої Богородиці знаходився у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці, а у 2021 році був переданий відродженій вінницькій жіночий обителі на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці.

«Тепер цей образ є однією з головних святинь вінницької обителі, перед яким моляться черниці та прочани з вірою, що Божа Матір, Котра раніше через Свій образ подавала благодатну допомогу багатьом, хто приходив з молитвою до Неї, не залишить без відповіді і Своєї Материнської ласки тих, хто будуть звертатися до Її відновленої святині і відродженій Благовіщенській обителі у Вінниці», – йдеться у повідомленні.

 

Джерело: 
Вінницькі новини