У Вінницькій облраді опублікували відповідь екологів щодо будівництва кар’єра в Буші

Розділ новин: 

Повідомлення про те, що в Буші Ямпільської громади планують зробити кар’єр поруч з державним історико-культурним заповідником «Буша», сколихнуло не лише жителів Вінниччини, а й митців по всій Україні. Адже видобуток корисних копалин біля заповідника може стати початком кінця для унікальної історичної місцевості, яка стала туристичною Меккою.

Вінницька обласна рада звернулась із запитом до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області та Державної служби геології та надр України щоб з’ясувати усі обставини аукціону, а також його відповідність законодавству. 

На сайті облради опублікували відповідь Державної екологічної інспекції у Вінницькій області:

«Земельна ділянка, на якій розташоване родовище, перебуває у комунальній власності, належить до земель сільськогосподарського призначення (пасовище) та межує з Геологічною пам’яткою природи загальнодержавного значення «Гайдамацький Яр». Станом на 09.04.2024 ознак здійснення будь-якої господарської діяльності у межах зазначеної земельної ділянки не виявлено.

Начальником відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу та завідувачем сектору державного екологічного нагляду (контролю) надр Державної екологічної інспекції у Вінницькій області 09.04.2024 в с. Буша проведено зустріч з представниками адміністрації та колективу Державного історико-культурного заповідника «Буша», ініціативною групою представників громадськості та старостою Бушанського старостинського округу. У межах повноважень Державної екологічної інспекції у Вінницькій області присутнім було роз’яснено норми чинного природоохоронного законодавства в частині використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду, надрокострування та норми Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». 

Спеціалістами інспекції було наголошено, що суб’єкту господарювання, який отримав спеціальний дозвіл на користування надрами, до початку здійснення планованої діяльності (видобування корисних копалин) необхідно в обов’язковому порядку зареєструвати в Державному земельному кадастрі право на користування земельною ділянкою в межах, де планується видобування, а також отримати позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля, процедура отримання якого передбачає обов’язкове проведення громадських слухань, під час яких представники громади будуть мати можливість вносити свої зауваження та заперечення щодо діяльності гірничодобувного підприємства».

У Вінницькій обласній прокуратурі Вінниця.info, повідомили що проводиться досудове розслідування щодо порушення правил охорони або використання надр (ч.3 ст. 240 Кримінального Кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

Нагадаємо, державний історико-культурний заповідник «Буша» у переліку 7 чудес Вінниччини. Там щоліта проводять мистецькі пленери, фестивалі народних промислів, екскурсії. Село Буша здивувало своєю історією та красою навіть миротворця з Японії.

Довідка.

Державний історико-культурний заповідник «Буша» - пам'ятка національного значення. Заповідник створено на основі комплексу об’єктів культурної спадщини. 

На території заповідника розрашовані дві пам’ятки національного значення: скельний храм ІІ-V-ХVІ ст., підземні ходи та оборонна фортеця ХVІ - ХVІІ ст., міська ратуша ХVІ ст., багатошарові поселення трипільської, скіфської, пеньківської та давньоруської культури, середньовічне кладовище, «Гайдамацький яр» - геологічний пам'ятник та унікальна каньйоноподібна долина.

Джерело: 
Вінницькі новини