Смаковий літопис громади: на Вінниччині презентували традиційні страви сіл

17 грудня в стінах Центру культури та дозвілля Райгородської сільської ради відбувся семінар-практикум, присвячений збереженню, популяризації та осмисленню кулінарної спадщини нашого краю. Захід об’єднав працівників культури, бібліотек, майстринь народної кухні.
Про це повідомили у фейсбуці Райгородської об'єднаної громади.
Семінар став справжньою подорожжю у світ смаків, звичаїв і пам’яті поколінь. Учасники мали змогу ознайомитися з традиційними, популярними стравами сіл Райгородської громади, кожна з яких є частиною унікального гастрономічного коду місцевості:
- селище Ситківці представило автентичну годзю — страву, що зберігає давні кулінарні традиції;
- село Райгород пригостило наваристим капусняком, який здавна був окрасою святкового й буденного столу;
- село Ометинці презентувало особливий борщ «пелюстка», що вирізняється не лише смаком, а й символізмом;
- село Нові Обиходи поділилося рецептом запашної грибної юшки;
- село Нижча Кропивна вразило гостей пшоняними голубцями в листі щавлю —сезонною стравою, що поєднує простоту й витонченість;
- село Мельниківці представило традиційну колотуху, знайому багатьом ще з дитинства;
- село Семенки доповнило смакову палітру смачними коржами (щипанцями) зі сливами.


«Особливою родзинкою заходу стали відеопрезентації процесу приготування страв, які дозволили побачити не лише рецептуру, а й душу кожної страви — з її ритуалами, сімейними спогадами та локальними особливостями.
Словами подяки нашим захисникам та хвилиною мовчання розпочався захід. З вітальним словом до присутніх звернулася начальниця відділу освіти, культури, спорту та туризму Райгородської сільської ради Тетяна Панасенко, наголосивши на важливості збереження нематеріальної культурної спадщини як невід’ємної складової ідентичності громади.
Теплої, святкової атмосфери заходу додав народний ансамбль «Оксамитки» Райгородського ЦКД, музичні номери якого гармонійно перепліталися з темою традицій та родинного затишку», - йдеться у повідомленні громади.

У Райгородській громаді зазначили, що про значення, охорону та популяризацію нематеріальної культурної спадщини ґрунтовно розповіла Марія Моторна, методист Вінницького обласного центру народної творчості. У свою чергу Ольга Горбатюк, методист Вінницького обласного центру народної творчості, зосередила увагу на практичних аспектах діяльності клубних закладів, їх ролі у збереженні локальних традицій та активізації культурного життя громади.
«Семінар-практикум став не лише професійною зустріччю, а й щирим діалогом поколінь, доказом того, що українська кухня — це жива історія, яку ми маємо берегти, передавати й популяризувати.
Дякуємо всім учасникам за натхнення, майстерність і любов до рідної землі. Разом ми творимо смаковий літопис нашої громади», - йдеться у повідомленні.










