Вінничани витрачають на харчування половину своїх доходів. Що їдять і скільки?

Середньомісячні сукупні витрати вінницьких домогосподарств в 2020 році склали 9520 гривень. Більшу частину витрат 51% - склали витрати на харчування.

Відповідну інформацію оприлюднили головному управлінні статистики у Вінницькій області.

Сукупні витрати на харчування одного домогосподарства на місяць становили 4906 грн. Одноденний раціон харчування однієї особи оцінюється в 80 гривень (у попередньому році – 78 гривень).

Чим саме харчуються середньостатистичні вінничани?

 

 

Найбільші витрати із всіх сукупних витрат на харчування йдуть на:

  • м`ясо і м`ясопродукти – 1063 грн (22%),
  • хліб і хлібопродукти – 777 грн (16%),
  • овочі (включаючи картоплю) – 684 грн (14%),
  • молоко, сир і яйця – 640 грн (13%),
  • олію та жири – 389 грн (8%),
  • цукор та солодощі – 362 грн (7%),
  • фрукти – 285 грн (6%),
  • рибопродукти – 275 грн (6%)
  • безалкогольні напої – 237 грн (5%).

Однією особою вінницького домогосподарства у середньому за місяць споживалось:

  • молока і молокопродуктів та масла (в перерахунку на молоко ) – 19,8 кг;
  • м’яса і м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м’ясо) – 5,3 кг;
  • хліба і хлібних продуктів – 9,6 кг;
  • яєць – 22 штуки;
  • овочів і баштанних (дині, кавуни) – 9,6 кг;
  • картоплі – 7,6 кг;
  • фруктів, ягід, горіхів, винограду – 3,4 кг;
  • цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – 2,6 кг;
  • риби і рибопродуктів – 1,6 кг;
  • олії та інших рослинних жирів – 1,6 кг.

У порівнянні з минулим роком домогосподарства області зменшили споживання риби і рибопродуктів – на 16%, цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – на 7%, олії та інших рослинних жирів – на 6%, Проте дещо збільшилось споживання яєць – на 5%, овочів і баштанних – на 4%, м’яса і м’ясопродуктів та сала – на 2%.

Споживання молока і молокопродуктів, хліба і хлібних продуктів, картоплі майже залишилось на рівні минулого року.

У забезпеченні населення, особливо сільського, продуктами харчування значну роль відіграють особисті підсобні господарства. В них вироблено 89% спожитої в домогосподарствах картоплі, 63% – яєць, 42% – овочів і баштанних, 25% – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 17% – молока і молочних продуктів та 16% – м’яса і м’ясопродуктів.

Довідка.

Сукупні витрати на харчування складаються з грошових витрат, а також вартості спожитих домогосподарством продовольчих товарів, отриманих з особистого підсобного господарства та в порядку самозаготівель або подарованих родичами та іншими особами.

Джерело: 
Вінницькі новини