На сесію Вінницької облради не пускали журналістів

11 липня в сесійну залу Вінницької обласної ради не пускали журналістів. Правоохоронці стояли біля двох входів і питали, чи є перепустка в зал. За всіма питаннями пропонували звернутись до начальника прес-служби Вінницької облради Лесі Гніденко.

За її словами, не пускають в сесійну залу журналістів, які не працюють в обласних комунальних ЗМІ.

"Згідно розпорядження, яке було прийняте ще рік тому, заходити в зал можуть тільки журналісти тих ЗМІ, які підписали угоду про право висвітлення роботи сесії облради. Решті потрібно підніматись на балкон. Вирішили дотримуватись його, бо начальники управлінь почали скаржитись, що їм немає місця в сесійній залі. Тому вони вимушені чекати на свою доповідь на балконі. Це неправильно", - сказала вона.

На зауваження про те, що один журналіст, який фотографує, від кожного ЗМІ, має право проходити в сесійну залу, відповіла відмовою. Просила підніматись на балкон. З розпорядженням пропонувала ознайомитись в канцелярії облради. Там повідомили, що про таке розпорядження уперше чують. Мовляв, хай все пояснює прес-секретар.

"Покажіть нам те розпорядження", - просимо. "Це не розпорядження, це рішення згідно регламенту сесії облради. Можете на нашому сайті подивитись", - запропонувала Гніденко. Наполягаємо, щоб нам показали це рішення. Гніденко послалась на зайнятість і відмовила.

Дізнаємось, що Юрій Басюк з незалежного видання "Вінниця-інфо" зумів пройти у сесійний зал, відштовхнувши міліціонера.

Юрист Інституту регіонального розвитку преси Олександр Бурмагін порадив у таких випадках викликати міліцію. "Адже відбувається порушення прав журналістів. А саме — перешкоджання їх професійній діяльності. Згідно статті 171 Кримінального кодексу це карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів або арештом на строк до 6 місяців, або ж позбавленням волі на строк до трьох років", - наголосив він.

На сайті облради відповідне рішення знайти не вдалось. Натомість в регламенті облради записано: "Редакції друкованих органів, телерадіокомпаній мають право акредитувати своїх представників при Раді. Виконавчий апарат Ради, завідувач сектору прес-служби голови Ради сприяє акредитованим представникам засобів масової інформації, заздалегідь повідомляє їх про час проведення і порядок денний сесії Ради, засідань постійних комісій, знайомить їх з матеріалами, що підготовлені для депутатів".

Надіслати це рішення в облраді погодились тільки після офіційного запиту.


Тетяна ЩЕРБАТЮК

Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/politics/_na-sesiyu-vinnickoji-oblradi-ne-pusk...">Gazeta.ua</a>