Сомельє компанії елітних вин приїздив до Вінниці на дегустацію

Справжнє ігристе вино із французького регіону Шампань мали можливість посмакувати вінницькі гурмани. Дегустацію п’яти видів елітного шапманського від французького дому Jacquart (Жакар) проводив вінницький магазин «Wine Time». А презентувати свою найкращу продукцію прибув до Вінниці із Франції сомельє компанії Jacquart Ніколя Кошуа.

– Це мій перший візит до України, тому тут все для мене нове і надзвичайно цікаве, – зізнався закордонний гість. – Пропоную вам також познайомитися із цікавою продукцією виробника шампанського Jacquart, та провести порівняльну дегустацію 5 видів ігристих вин.

Як створюється шампанське Jacquart

Для кращого знайомства із винами компанії, Ніколя Кошуа спочатку розповів про дім шампанського Жакар та про технологію виробництва неповторного ігристого вина.

– Jacquart – один із наймолодших та найбільших домів шампанського у Франції. Землі у Шампані надзвичайно дорогі. Середня частка землі, якою володіє кожен житель провінції – менше двох гектарів. Один гектар коштує приблизно мільйон євро. Наші виноградники складають 7% від загальної площі Шампаню – це понад 350 гектарів, котрі знаходяться у чотирьох різних районах провінції. Для багатого смаку шампанського ми використовуємо різні сорти винограду з різних плантацій. Це дуже важливо, адже саме тоді напій виглядатиме довершеним, – пояснює Ніколя Кошуа.

Щоб отримати найкраще шампанське, виноград на плантаціях компанії збирають вручну. Для цього запрошують фахівців із Франції, Польщі, Румунії, котрі знають, як збирати урожай винограду.

– Це найкраща продуктивність праці, адже одразу збираються найкращі ягоди, та не допускається мацерація винограду (проникнення соку зі шкірки винограду всередину ягоди), – підкреслює Ніколя Кошуа.

Далі, коли найкращий урожай зібрано, розпочинається наступна стадія створення вина – віджим винограду. Для отримання соку допускаються лише цілі ягоди винограду, без будь-яких пошкоджень. До слова, щоб отримати 2 тисячі 550 літрів соку, потрібно зібрати понад 4 тонни ягід.

Розділяється також кращий сік, який називається кюве, та продукти вторинної якості. Для створення вина, Jacquart використовує лише кюве. Другосортні продукти після віджиму продають іншим компаніям.

Наступний крок створення вина – алкогольна ферментація. Для цього використовуються лише дріжджі та цукор. Сік на цій стадії перетворюється у вино. Вина витримуються у спеціально обладнаних погребах, побудованих у різних частинах Шампані. Таких погреби на території Шампані є три, і в кожному з них є головний сомельє. Саме вони повинні вибрати найкращі вина, аби в подальшому створити найкраще шампанське. Щороку сомельє дегустують понад 1200 вин.

А далі – найголовніше: перетворення вина у шампанське. За давньою методикою, збереженою французькими виноробами, у вино просто додають цукор і трішки дріжджів, і закривають пляшку. Дріжджі при взаємодії з цукром утворюють вуглекислий газ – таким чином у вині утворюються бульбашки і воно стає ігристим. Дріжджі згодом випадають в осад, який забирають із пляшки, а бродіння ігристого вина зупиняють, доливаючи звичайне вино. Шампанське готове!

Шампанське Jacquart створюється шляхом ассамбляжу (поєднання) трьох класичних сортів винограду, зібраних у різні роки з різних ділянок. Це сорт білого винограду Шардоне та два сорти червоного винограду – Піно Нуар та Піно Меньє.

Для того, щоб кожне вино досягло справжньої складності, компанія Jacquart витримує всі свої вина на осаді значно довше, ніж регламентовано законом для аппелласьону Champagne.

Ігристі вина Jacquart – яке шампанське і з чим вживати?

Дегустацію розпочали із шампанського Брют Мозаїк (Brut Mosaique). Сухе, проте м’яке на смак, це ігристе вино якнайкраще смакуватиме і як аперитив, і до риби та сиру.

– Якщо ви сумніваєтеся у виборі вина до трапези – обирайте Брют Мозаїк, – радить гурманам французький сомельє. – Завдяки свіжому фруктовому присмаку та дрібним бульбашкам, це шампанське має універсальний характер.

Сомельє розповідає, що правильна дегустація починається із кольору – спочатку потрібно покрутити келих у руках, оцінити відтінки шампанського. Згодом – аромат – вдихаємо напій, аби відчути його насиченість. І нарешті смак напою – робимо із келиха невеликий ковток. Тримати келих з напоєм потрібно за ніжку. Ідеальна температура для подачі шампанського – 8 ° C.

Скориставшись порадами, учасники дегустації відмітили блідо-жовтий колір шампанського Брют Мозаїк, якого пронизували дрібні бульбашки, надаючи напою тонів меду та свіжоспеченого хліба. Аромат цього напою також насичений – вчувається запах свіжих груш, легкі нотки інжиру та квітів апельсина. Свіжий смак залишає після першого ковтка тривалий присмак фруктів.

Ніколя Кошуа розповів що це шампанське – результат поєднання трьох сортів винограду – Шардоне (35%),  Піно Нуар (30%) та  Піно Меньє (25%). Тривалість витримки – 3 роки.

Наступним вінничани оцінили смак шапманського Екстра Брют (Extra Brut). Із насиченим золотистим кольором поєднується насичений концентрований аромат. Усе це пов’язане із землями, на яких зростає виноград – великий вміст вапняків у ґрунті надає цьому вину мінеральності. Вчувається квітковий аромат із легкими нотами акації і фруктового джему. До ароматів додається освіжаючий смак із тривким післясмаком з кислинкою.

Достоїнства цього ігристого вина якнайкраще підкреслять морепродукти, суші та витримані сири Бофорт, Лангрен, Шаурс і Грюйєр.Також його можна подавати як аперитив.

Вино Екстра Брют створюється, тим же поєднанням трьох сортів винограду як і Брют Мозаїк, проте витримується у погребах довше – цілих 5 років.

Далі вінничани продегустували Брют де Номіні (Brut de Nominee) – біле сухе шампанське, у якому порівну з’єдналися сорти винограду Шардоне та Піно Нуар. До глибокого золотистого кольору доєднується пряний фруктовий аромат із ніжними нотками цитрусових та ванілі. Ці якості підкреслюються освіжаючим солодкуватим смаком спецій, меду та цвіту акації. Досягається така збалансованість напою тривалою витримкою – протягом 5 – 6 років.

Найкраще до цього напою пасуватиме витриманий сир Конте, фуагра, палтус і трюфелі, а також подається як аперитив.

Поціновувачів класичного шампанського приємно здивувало вінтажне ігристе вино Блан де Блан (Blanc de Blancs)урожаю 2005 року. Назва перекладається з французької як «біле з білих». Це шампанське вироблене виключно з білого винограду сорту Шардоне.

Прозорий солом’яний колір підкреслюється легким ароматом свіжовипеченої французької булочки, квітковим букетом ванілі, вишні та цвіту зеленого перцю. Шовковистий освіжаючий смак цього напою пасуватиме як аперитив, а також до морепродуктів, сирів, птиці, білого м’яса та вершкових соусів. Пікантності вину надаватиме козячий сир.

– Гарний урожай шардоне трапляється раз на 3-4 роки, саме тому Блан де Блан є вінтажним ігристим вином. Витримка цього шампанського має передавати його унікальність, тому Блан де Блан зберігається у погребах Жакарту 7 років, – каже сомельє Ніколя Кошуа.

І наостанок бокали учасників дегустації наповнилися ніжно-рожевим шампанським Розе (Rose). Досвідчені сомельє називають колір цього вина мідно-рожевим, вбачають у ньому колір копченого лосося.

Створюється це шампанське аналогічним поєднанням сортів винограду, як у Брют Мозаїк та Екстра Брют – це Шардоне (35%),  Піно Нуар (30%) та  Піно Меньє (25%). Тривалість витримки також складає 3 роки. А рожевого кольору вдається досягти завдяки мацерації червоного винограду – це коли сік зі шкірки ягоди проникає всередину виноградини. У зв’язку з цим досягається й особлива ароматна палітра – вчуваються фруктові нотки і тони червоних ягід – вишні, суниці. Завершують букет ароматів відтінки стиглої сливи та абрикоса.

Смакуватиме це вино із пряними солодкими стравами з легкою кислинкою – наприклад, пиріг з листкового тіста, притрушений апельсиновою цедрою. Пікантним буде смак Розе у поєднанні з рибою – лососем або свіжим маринованим тунцем, – та зі стравами японської і тайської кухні.

Після завершення дегустаційної лекції, учасники вечора ще довго спілкувалися із французьким сомельє, висловлюючи враження і побажання. Їм пощастило не лише дізнатися тонкощі виготовлення справжнього шампанського, а й придбати напої за особливою знижкою, яка діяла протягом дегустаційного вечора.

Подібні дегустації у ресторанах міста вінницький магазин  «Wine Time» проводить щочетверга. Нерідко лекції проводять самі представники компаній-виробників. Придбавши квиток на дегустацію, який можна замовити на сайті та в магазині, вінничани мають можливість скуштувати елітні напої провідних брендів. До прикладу, одна пляшка шампанського Jacquart в середньому коштує більше півтисячі гривень, тож нагода скуштувати п’ять видів напою виявилася справді унікальною.

Також у магазині «Wine Time» можна придбати оригінальну елітну гастрономічну продукцію закордонних виробників.


Джерело: Вінницькі новини